Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Chobe - tisíce zvířat a úžasná krajina

Jedním z nejznámějších a nejnavštěvovanějších parků v Botswaně je Chobe rozkládající se na ploše 11 700 km2. Tento obrovský kus země se vyznačuje hojností divoké zvěře a je tak rájem ekoturistů, fotografů i ornitologů.

Krajina Národního parku Chobe je velmi rozmanitá, najdete zde poříční území a záplavové nivy, travnaté pláně, háje a houštiny, malá dešťová jezírka i drsnou kalaharskou poušť. V rozlehlé proláklině Marabe na jihu parku se rozkládá dno pravěkého jezera. V minulosti byla proláklina jezerem, do kterého přiváděl vodu dnes již vyschlý kanál Savuti. Jelikož jsou na severu parku pásma bohatá na vodu, vytvořila se zde úžasná rozmanitost biotopů, ve kterých se dobře daří spoustě druhů zvířat. Severní hranice parku Chobe je ohraničena řekami Linyanti a Chobe, což jsou ve skutečnosti jen různé úseky stejného vodního toku, který teče východním směrem a nakonec se vlévá do mohutné řeky Zambezi. Soutok těchto dvou řek se nachází v blízkosti správního střediska Kasane. V těchto místech se navíc setkávají čtyři africké země – Zambie, Namibie, Zimbabwe a Botswana. Asi hodinu jízdy po proudu řeky se nachází Viktoriiny vodopády.

Národní park Chobe

Národní park Chobe je jako jeden z mála afrických parků dobře zásoben vodou. Řeka Linyanti má několik přítoků, které se jako vějíře rozbíhají do krajiny a vytváří tak bažiny. Ve zdejších záplavových nivách a na břehu řeky je největší koncentrace zvěře. Daří se zde slonům, buvolům, antilopám a současně také šelmám, které se kopytníky živí. Žijí zde lvi, gepardi, levharti, psi hyenovití a hyeny. Vyskytuje se zde také několik endemických druhů zvířat, které neuvidíte v žádném jiném koutě Afriky. Vzácná je například voduška červená, voduška puku s rohy ve tvaru lyry či lesoň chobský.

Národní park Chobe

Pokud toužíte pozorovat divokou zvěř, nejlepší možnost se vám naskýtá na pětatřiceti kilometrech pobřežního území v severním Chobe, v oblastech známých pod názvem Lechwe Flats a Puku Flats. V odpoledních hodinách se k řece přichází napít většina zvířat. V suchých zimních měsících můžete u vody spatřit klidně i stádo slonů o třech stech jedincích. Celkově je park Chobe domovem pro cca 35 tisíc slonů, což je mnohem větší počet, než jaký je možné najít v kterékoliv jiné africké rezervaci. V tomto období se zde hojně vyskytují také zebry, buvoli, antilopy vrané, antilopy koňské, štětkouni a buvolci česebe.

Národní park Chobe

V období povodní se celá oblast močálů kolem Linyanti začíná podobat deltě Okawanga. Říční ramena lemují papyry a divoké datlové palmy, stromy tvořící nivní les jsou omotány liánami typu „ficus watkinsiana“. Rozlehlé háje jsou pak porostlé „colophospermy“, akáciemi a „kiaaty“. Řeka se stala útočištěm pro několik živočišných druhů, jako jsou hroši, krokodýli, a z ryb pak bojovné bingy tygří, cejni a sumci. Řeku i mokřady obývají početné druhy ptáků. Mezi přibližně 460 druhy ptáků vyniká zejména pelikán bílý, vlhy nubické, chobské vlhy nebo dropi.

Národní park Chobe

Od května do října panují v Chobe suché měsíce, během nichž dokáže být v noci dost chladno. Od září do listopadu, než přijdou deště, bývá hodně horko. Jakmile se dostaví první srážky a země se zazelená travinami, přijdou do oblasti Savuti, která je nejzelenější, všechna zvířata, aby uhasila žízeň.

Národní park Chobe

Jelikož je Národní park Chobe jedním z nejnavštěvovanějších parků v Botswaně, může se stát, že na některých místech narazíte na větší počet turistů. Pro návštěvníky v parku vzniklo několik kempů, turistických zařízení i přírodních stanovišť, odkud mohou pohodlně pozorovat volně se pohybující zvířata. Botswanské ministerstvo živé přírody a národních parků v Chobe provozuje pět veřejných tábořišť – Serondela, Linyanti, Savuti, Tshinga a Nogotsaa. Nemůžete zde však očekávat nějaký luxus, k dispozici je jen základní vybavení jako toalety a sprchy. Tato zařízení si nepleťte se soukromými kempy, kde jsou již k dispozici plně vybavené a pohodlné stany nebo chatky ze dřeva a rákosí. Najdete zde dokonce pár rekreačních chat a hotely většinou umístěné na kopci s krásným výhledem na řeku nebo mokřady.

Národní park Chobe

Park je sice přístupný turistům po celý rok, ale některá ubytovací zařízení mají od prosince do února zavřeno. Pokud chcete hlavně pozorovat zvěř, je nejvhodnější dobou pro návštěvu období od srpna do listopadu. Za vstup do národního parku se platí poplatek, který se složí u vchodu. Pro cestování v Chobe je nutné mít auto 4x4, protože některé cesty jsou obtížně sjízdné i za suchého období. V parku a vlastně celé Botswaně existuje riziko nakažení malárií, proti které zatím neexistuje účinná očkovací látka. Také potravu je tak třeba uskladnit tak, aby byla mimo dosah paviánů a hyen, které se kolem táborů neustále potloukají.

- jap -

Článek byl zobrazen 10 749 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko