Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Chobe

V místech, kde se setkávají naprosto odlišné biotopy polopouště Kalahari s bažinami, se nachází Národní park Chobe. Leží na území Botswany, z místních národních parků je třetí největší (po Central Kalahari Game Reserve a Kgalagadi Transfrontier Park) a určitě nejrozmanitější, co se týče prostředí.

Kdysi to bývala země Sanů (Křováků), žijících zde po tisíciletí v těsném sepětí s přírodou. Po těchto lidech dodnes nacházíme stopy v podobě nádherných skalních maleb, ačkoliv jinak své životní prostředí nijak nenarušovali. Později území připadlo Britům a bylo známo jako Bečuánsko, v roce 1966 se země stala samostatnou pod názvem Botswana. V současnosti patří k nejvyspělejším v Africe, má stabilní ekonomiku i politický systém a pro mnohé jiné africké země se stala vzorem úspěšnosti. Mimochodem, co se týče korupce, ve světovém žebříčku je Botswana na 36. místě (čím výše, tím nižší korupce), což je o 9 pozic lepší než Česká republika...

Myšlenka na zřízení národního parku se zrodila už počátkem 30. let 20. století, takže v roce 1931 bylo 24 000 km² regionu Chobe vyhlášeno zónou bez lovu. O dva roky později se území ještě zvětšilo, v roce 1960 pak vznikla Chobe Game Reserve. Rok po získání nezávislosti, v roce 1967, byla rezervace prohlášena národním parkem a získala vyšší statut ochrany. Přesto zde z minulosti ještě zůstávalo několik převážně dřevorubeckých osad, které vláda postupně vystěhovávala. Až v roce 1975 byly veškeré rušivé aktivity v parku zcela utlumeny.


Autor: theow

Jak již bylo řečeno, na území parku najdeme mnoho rozdílných oblastí. Na severovýchodě se rozkládá Serondela napájená řekou Chobe se svěžími pastvinami a týkovými lesy. Tady rovněž leží město Kasane, tvořící centrum regionu a zároveň severní bránu parku. Dá se říci, že oblast Serondela je nejnavštěvovanější částí NP Chobe.

V severozápadním výběžku najdete mokřiny Linyanti, pokrývající okolí stejnojmenné řeky. Přírodní hranicí na severu je řeka Kwando, za níž už leží Namibie a její NP Mamili.  Linyanti je oblastí záplavových planin a lužních lesů, bohatých na život.

Další relativně vlhkou oblastí jsou mokřiny Savuti jižně od Linyanti, v západní části parku. Zabírají největší kus NP Chobe a jsou pozůstatkem jezera, které zde leželo v dávných dobách. Dnes se v Savuti podmínky dramaticky mění během ročních dob – v období dešťů jsou velké plochy zaplaveny vodou, jindy je tu sucho. Měnící se prostředí se projevuje i na živočišné říši, takže během roku se tu dají pozorovat různá zvířata. Kromě mokřin jsou tady i typické africké savany a přirozené travnaté pastviny.

Mezi Savuti a Linyanti leží nejméně známá část parku, suchá a horká. Tato široká škála biotopů je příhodná pro život velkého počtu živočišných druhů. Dají se tady pozorovat typická velká africká zvířata, jako jsou sloni, hroši a buvoli. Co se týče slonů, zdejší populace čítající na 60 tisíc jedinců je největší žijící skupinou na naší planetě. Slonům se daří zejména v posledních 20 letech, kdy jejich stavy utěšeně stoupají. Rovněž je zde nespočet druhů antilop, pakoně, zebry, divoká prasata, mnoho ptáků a ovšem i africké šelmy – od těch největších (lvi a hyeny) přes levharty a gepardy až po nenápadné servaly, karakaly a různé menší predátory. Chobe hostí také jednu z posledních životaschopných skupin psů hyenovitých, velmi dobrých a úspěšných lovců, kterým však kvůli bezohledné likvidaci lidmi reálně hrozí úplné vyhubení.

Hosté se v parku mohou ubytovat v několika kempech, kde se požaduje rezervace předem. Vybavení a komfort jsou na velmi slušné úrovni.

Národní park Chobe představuje jedinečnou oblast, kde přežívá množství vzácných druhů zvířat, a kde pocítíte nenapodobitelné kouzlo africké divočiny. Mějte samozřejmě na paměti pravidla pro pobyt v NP, stejně jako fakt, že se nacházíte v malarické oblasti, takže profylaxe je nutná. Zajímavé je rovněž okolí, dostanete se odsud snadno do delty Okavanga, stejně jako do blízkých afrických států – Namibie, Zambie či Zimbabwe.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 7 983 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko