Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pouštní parky Botswany

Přes 80% území Botswany tvoří plochá vyprahlá pláň, po níž se už mnoho tisíciletí převaluje větrem hnaný písek. Botswana leží z části na nekonečných pláních Kalahari a až na soustavu řek na severu se v této oblasti nevyskytuje žádná povrchová voda. Rozlehlé prostory Kalahari jsou jednou z posledních klasických oblastí divočiny v Africe.

Jelikož je tato oblast dobře pokryta vegetací a je zásobována dostatečným množstvím srážek, nemůže být označena za pravou poušť. Uživí velký počet zvířat, stáda zvěře zde mají svobodu pohybu a mohou se potulovat po obrovských prostorách nezkažené přírodní krajiny. V botswanské části Kalahari se rozkládá několik krásných a zajímavých národních parků.

Národní park Gemsbok

Jihovýchodní část Kalahari zaujímá Kgalagadi Transfrontier National Park, první příhraniční africký park, který spojuje park Kalahari Gemsbok National park ležící v Jihoafrické republice a Gemsbok National Park v Botswaně. Celková rozloha parku Kgalagadi Transfrontier National Park, kterému se říká také „Park míru“ je 38000 km², z toho 26 000 km2 leží v Botswaně. Parky jsou od sebe odděleny vyschlým korytem řeky Nossob. Přestože Národní park Gemsbok působí prázdně a bez života, opak je pravdou. Žije zde mnoho zvířat, která se bez ustání přesouvají z místa na místo a překračují hranice obou států. 

Kalahari, Botswana

Pro tuto oblast jsou charakteristické obrovské písečné duny s červeného písku a řídká vegetace. Velký význam pro veškerý život zde mají řeky Auob a Nossob. Po občasných bouřích se jejich koryta naplní vodou a k těmto vodním zdrojům se začnou stahovat spousty zvířat. Z býložravců zde najdeme například pakoně, oryxe jihoafrického, antilopu losí, antilopu skákavou, buvolce a přímorožce. Z masožravců jsou zde zastoupeni gepardi, černohříví lvi, levharti, hyeny čabrakové i hřívnaté a šakali. Žije tu také pes ušatý, liška chama, medojed kapský, tři druhy promyk a plavá jihoafrická kočka. Také zde bylo zaznamenáno na 260 ptačích druhů, mezi nimiž jsou i velcí dravci. Do národního parku Gemsbok je možné se dostat přes vesnici Tshabong. Vzhledem k nezpevněným cestám je nutná terénní čtyřkolka. Ubytování je možné v chatách nebo kempech. Na pobyt v parku je však nutné si zajistit dostatek vlastní vody, potravin a pohonných hmot – je třeba být naprosto soběstačný.

Kalahari, Botswana

Zvířecí rezervace Střední Kalahari

Tato rezervace se nachází uprostřed Botswany a představuje nehostinné, drsné, suché a přitom velmi krásné pouštní prostranství. Střední Kalahari zaujímá plochu 51 800 km čtverečních a je tak druhou největší chráněnou krajinnou oblastí na světě. Písečná krajina se střídá s travnatými a akáciovými porosty, velkou plochu zabírají také solné pánve. Střední Kalahari je domovem pro početné, i když stále klesající stavy býložravců a šelem. V rezervaci žijí stěhovavá stáda zeber, antilop skákavých, buvolců, pakoňů a antilop losích. Z šelem se zde vyskytují gepardi, levharti, lvi, šakali, vzácní psi hyenoví, karakalové a hyeny čabrakové. Nabízí se také skvělé možnosti pro pozorování plazů.

Kalahari, Botswana

Oblast je však zajímavá také tím, že je jedním z posledních přírodních útočišť Křováků čili Sanů. I jejich počet však v rezervaci neustále klesá, značné nebezpečí pro jejich tradiční způsob života představují nově stavěné ploty. Ty neumožňují zvířatům migrovat, což má nejen pro zvěř, ale také pro Sany, kteří ji loví, katastrofální dopad. Kvůli těmto umělým překážkám, které mají chránit před šířením dobytčích nemocí, již v 80. letech 20. století uhynulo přes půl milionů kusů zvěře. Tehdy panovalo velké sucho a zvířatům nebylo umožněno se přesunout za vodou do suchem méně zasažených oblastí. V rezervaci dnes najdeme i přes velice suché podnebí stále velké množství zvířat. Rezervace byla ještě donedávna pro veřejnost uzavřena, dnes už umožňuje pořádání organizovaných safari výletů a pozorování zvěře. V parku však platí různá omezení, která musí návštěvníci akceptovat. Jedině tak zůstane krajina co nejméně dotčena a bude uchována její divokost a krása. Nejsou zde například žádná oficiální tábořiště. 

Kalahari, Botswana

Makarikari a Nxai

Oblast Makarikari (Makgadikgadi) tvoří dvě velké solné pánve – Sowa a Ntwetwe. Jde o rozlehlé, mělké a sluncem vyprahlé prolákliny, jejichž povrchy jsou pokryty vykrystalizovanou solí. Jednou za čas je zahalí tenká vrstva vody. Na západních okrajích těchto pánví se rozkládají dva národní parky, Makarikari a Nxai, které jsou řízeny a spravovány jako jedna velká chráněná krajinná oblast. Krajina těchto parků je po většinu roku suchá, tvoří ji lesknoucí se solné pánve a travnaté savany. Důležitým prvkem je řeka Boteti, která je sice povětšinou bez vody, ale místy na ní najdete důležitá napajedla, k nimž se stahují obrovské počty zvířat. 

Kalahari, Botswana

V obou parcích žije spousta druhů zvířat, jako jsou přímorožci, zebry, žirafy, pakoni, kudu, lesoni, antilopy skákavé, antilopy losí a další. Samozřejmě, kde jsou býložravci, tam nechybí ani predátoři, a tak je možné zde pozorovat lvy, hyeny, gepardy, levharty a také vzácné psy hyenové. Na severu je možné se setkat také se slony, ale jejich stáda zde nejsou nijak početná. Během období dešťů se pánve naplní vodou a začnou se sem stahovat desetitisíce vodních ptáků, jako jsou plameňáci, pelikáni, čápi, jeřábi, divoké husy a mnoho brodivých ptáků. Na pláních mezi bažinami hledají potravu pštrosi.

Kalahari, Botswana

Dostat se do parků Makarikari a Nxai není těžké, horší je to s pohybem po nich. Nutné je terénní auto 4x4 a doporučuje se jezdit ještě v doprovodu dalšího vozidla. V období sucha je problémem hluboký písek, v období dešťů zase bahno a totální nesjízdnost většiny cest. Ubytování je možné v kempech, vždy je nutné mít v zásobě dostatek pitné vody, potravin a pohonných hmot. V Makarikari jsou dva kempy, Kumaga a Njuca Hills. Oba nabízejí to nejzákladnější vybavení a do Njuca je nutné si přivézt i vlastní palivové dřevo. V části Nxai jsou také dvě tábořiště - Severní a Jižní, obě jsou úplně jednoduché a prosté. Pohodlně se dá ubytovat také ve vesnicích Gweta a Nata, které jsou zároveň skvělou základnou pro průzkum oblasti. 

- jap -

Předchozí články z Botswany:
Africké národní parky - Chobe 
Národní park Chobe 

Článek byl zobrazen 10 539 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko